Klimaatbestendig leefomgeving

apr 7, 2023

Klimaatbestendige leefomgeving?
Draag een steentje bij.

De gemiddelde temperatuur in Nederland stijgt en we krijgen vaker te maken met hittegolven. Welke effecten heeft dit op onze gezondheid en welke rol speelt onze leefomgeving hierbij? Onderzoekers van het Radboudumc starten een onderzoek naar hoe we onze omgeving zo optimaal mogelijk kunnen inrichten.

Door klimaatverandering stijgt de gemiddelde temperatuur in Nederland. Daarnaast krijgen we steeds vaker te maken met hittegolven, die intenser zijn en langer duren dan we gewend zijn. Dit heeft niet alleen nadelige gevolgen voor de natuur, maar ook voor onze gezondheid. Ons lichaam raakt lastig warmte kwijt bij langdurige blootstelling aan hoge temperaturen. Door een toename van de lichaamstemperatuur kan je last krijgen van hitte-uitputting of zelfs een hitteberoerte. Bovendien kan overmatig zweten voor uitdroging zorgen. Onderzoek naar deze gezondheidseffecten is dan ook nodig.

De aanwezigheid van bomen en andere struiken (zogenaamde groene infrastructuur) en water in sloten, kanalen en meren (blauwe infrastructuur) kunnen mogelijk helpen om de temperatuur in en om de woning te verlagen. Meer groen en blauw kan bijdragen aan het verminderen van de opwarming van de stedelijke omgeving. We weten echter nog niet voldoende over de effecten van deze groene en blauwe infrastructuur op de gezondheid en hoe we met deze infrastructuur gezonde leefomstandigheden kunnen creëren.

Meedoen aan onderzoek

Onderzoekers van het Radboudumc starten daarom aankomende zomer een grootschalig onderzoek. Hiermee willen ze meer inzicht krijgen in de effecten van hitte op onze gezondheid en de rol van de leefomgeving hierbij. U wordt daarom van harte uitgenodigd om deel te nemen aan dit vragenlijstonderzoek. Meedoen betekent dat u voorafgaand aan, tijdens en na afloop van een warme periode in de zomer een aantal vragenlijsten toegestuurd krijgt over uw gezondheid, uw woonomgeving, klachten door hitte en maatregelen die u neemt tegen de hitte.

Wij nodigen iedereen van 18 jaar en ouder uit om deel te nemen aan dit onderzoek! Wilt u zich aanmelden of meer informatie? Ga dan naar www.radboudumc.nl/hitte.

 Doe mee aan burgeronderzoek naar hitte en gezondheid!

Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met warme zomers en hittegolven. Deze hitte kan invloed hebben op de gezondheid, met name bij ouderen en mensen met onderliggende ziekten. In stedelijke gebieden kan het nog warmer worden dan in landelijke gebieden, doordat gebouwen en straten veel warmte vasthouden. De aanwezigheid van bomen, planten en vijvers kan mogelijk een belangrijke rol in spelen in het verminderen van deze hittestress. Maar welke maatregelen helpen nu echt om hittestress tegen te gaan?

Het Radboudumc wil aankomende zomer onderzoeken wat de gevolgen zijn van hitte op onze gezondheid en hoe bomen, planten en vijvers kunnen helpen om onze gezondheid te beschermen. Het onderzoek bestaat uit het invullen van een aantal vragenlijsten voor, tijdens en na een warme periode in de zomer. Wij nodigen iedereen van 18 jaar en ouder uit om deel te nemen aan dit onderzoek!

Wilt u zich aanmelden of meer informatie? Ga dan naar www.radboudumc.nl/hitte.