Stikstof in het Hof van Matilo – 18

aug 22, 2022

Burgerwetenschap

Hof van Matilo 

Het riet, de brandnetels en braamstruiken hebben behoefte aan stikstofrijke grond. Blijkbaar is daaraan momenteel geen gebrek. Langs veel slootkanten zie je een ondoordringbare haag van riet, brandnetels groeien tot meer dan twee meter hoogte en de bramenoogst is op zich verheugend, maar ook een teken dat er veel stikstof in de bodem zit. De veranderingen die stikstof teweegbrengt zijn voor mensen die van bramen houden verheugend en het wuivend riet kan het gevoel geven dat het wel goed gaat met de natuur langs de waterkant, het zijn groene gebieden in een verder momenteel geel en dor landschap.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat in Nederland in twintig jaar de hoeveelheid insecten met 70 % is afgenomen. Waar vroeger de zomer gekenmerkt werd door gezoem, de ruiten na een autorit van dode insecten ontdaan moesten worden en in de nacht vleermuizen voor hun feestmaal tussen de talloze insecten rond lantaarns fladderden is het nu stil. Je hebt geen wetenschappelijk onderzoek nodig om in te zien dat er nu echt veranderingen zijn die de leefomgeving van mens en dier onherstelbaar beschadigen en actie moet worden ondernomen ook om onszelf te beschermen tegen overstromingen, drinkwatertekort en vergiftiging van de bodem. We kunnen alles en iedereen de schuld toeschuiven maar daar bereiken we niets mee. Lokale initiatieven zoals het vergroenen van de eigen leefomgeving met geveltuinen, groene balkons en Voedselbossen kunnen een bijdrage leveren aan bewustwording, maar ook direct resultaat opleveren.

Naast riet snijden, brandnetels maaien en appel-peren-bessentaarten bakken wordt iedere zaterdag in het voedselbos achter het Matilo buurthuis in Leiden tussen 10 en 12 uur informatie uitgewisseld en worden concrete projecten gestart. Er is voldoende geld en ondersteuning van gemeente en zorgverzekeraars om in het kader van sociale- en preventieve maatregelen projecten uit te breiden.  Een van die projecten is het ophangen van fijnstof en temperatuurmeters en het monitoren van locale- en regionale verschillen in luchtkwaliteit. In de afgelopen paar dagen is er ook in en rond Leiden plotseling een hogere concentratie fijnstof gemeten. Tijdens de hittegolf bleek de temperatuur in een groene omgeving 2 tot 4 graden lager dan in een versteend gebied. Je kunt meekijken met de ontwikkelingen op

https://maps.sensor.community/#3/40.00/15.00

Het gaat niet goed, met name in Brabant hoge concentraties fijnstof. 

Walter Schrader