Dossier Duurzaamheid

 Op deze pagina vindt u van alles over duurzaamheid in onze wijken en waar de wijkverenigingen zich voor inspannen. Dit sluit aan bij de gemeentelijke Duurzaamheidsagenda en de GaGoed-campagne, op de website daarvan zijn ook veel tips voor individuele bewoners te vinden, naast uiteraard landelijke informatiebronnen als Milieucentraal. Er is een (kleine) commissie duurzaamheid in onze wijken actief. Heeft u ook ideeën of wilt u meehelpen? Graag! Neem contact op via de contactpagina op de website.

Burgerberaad Energietransitie

In het beleidsakkoord ‘Samen leven in Leiden’ is afgesproken dat er een burgerberaad komt over de energietransitie. Een burgerberaad is een representatieve groep inwoners die meepraten en meedenken over een bepaald thema. Met de inzet van een burgerberaad wil de gemeente Leiden haar inwoners meer betrekken bij de energietransitie. Om tot een goede dwarsdoorsnede van de Leidse bevolking te komen wordt inwoners via een loting gevraagd om mee te doen aan het burgerberaad.

Wat een burgerberaad inhoudt en wat er allemaal bij komt kijken, kunt u horen op deze thema-avond. De bijeenkomst is bestemd voor raadsleden, inwoners en andere belangstellenden.

U bent welkom vanaf 19.00 uur voor inloop met koffie. Om 19.30 uur opent wethouder Yvonne van Delft (Energie) deze avond. Vervolgens krijgt u van diverse sprekers informatie over het concept burgerberaad, de loting en de energietransitie. Na afloop kunt u nog even napraten met een hapje en een drankje.

Locatie
Stadsfoyer – Stadhuis Leiden, Stadhuisplein 1, 2311 EJ Leiden

Aanmelden
Wilt u erbij zijn, meldt u zich dan aan via de onderstaande knop.

Contact
Voor vragen over deze bijeenkomst kunt u contact opnemen met burgerberaad@leiden.nl.
Meld je hier aan:

https://www.e-inwoner.nl/prod/fr/Leiden/u_aanmelden_thema_avond_burgerberaad_energietransitie/new 

 

Inloopspreekuur Energieadvies

Inloopspreekuur Energiehelpdesk

Elke woensdag 10.00 -11.00 uur in Huis van de buurt Matilo

 Wilt u besparen op energiekosten en kunt u hier wat hulp bij gebruiken?

We helpen u graag met praktische tips om uw huis comfortabeler en energiezuiniger te maken. Dat kan eenvoudig met kleine maatregelen zoals het aanbrengen van radiatorfolie, tochtstrips of isolerende folie tegen de ramen.

Lukt het u niet zelf? Dan kan een klushulp u hiermee helpen.

Speciaal voor huurders is er de energiebox beschikbaar om het energieverbruik te verlagen met gratis materialen ter waarde van 50 euro beschikbaar.

Voor grotere verduurzamingsmaatregelen of warmtescans van uw huis kunt u ook bij de wijkambassadeur terecht.

Voor alle vragen over verduurzamen: RoomMeerburg@gagoed.nl.

Op de hoogte blijven? 

Meld je aan voor de nieuwsbrief van GaGoed

Scan de QR code hiernaast en lees de nieuwsbrief van december. Onderaan vind je de link waarmee je je kunt opgeven voor de maandelijkse GaGoed nieuwsbrief.

Wij zoeken jou!

Ben je een beetje handig en wil je je graag nuttig maken in onze wijk?

De wijkvereniging zoekt mensen die buurtbewoners kunnen helpen met het aanbrengen van kleine energiebesparende materialen in huis zoals tochtstrips, radiatorfolie of LED-lampen. Het zijn gezellige en nuttige klussen die je zelf kan inplannen en we bieden een kleine vergoeding per uur. Neem je contact met ons op?

Meer weten?

Mail naar de wijkambassadeur Duurzaamheid: RoomMeerburg@gagoed.nl

Laat gratis een warmtescan van uw huis maken

Een warmtescan geeft aan waar warmte uit de woning verloren gaat en waar het zinvol is om extra isolatie aan te brengen. Isolatie maakt je huis aangenamer, maar ook gezonder: gebrekkige isolatie (koudebruggen) kan zorgen voor vochtvorming en schimmel in muren en houtrot in vloeren en daken. Het opsporen en verhelpen van warmtelekken kan u veel geld besparen op de energierekening!

Maak nu een afspraak met de wijkambassadeur: RoomMeerburg@gagoed.nl.

Artikelen over duurzaamheid

Een aantal artikelen over Duurzaamheid.

 Een artikel staat op de volgende website https://energeia.nl. Het is de moeite waard om het te lezen.

https://energeia.nl/energeia-artikel/40105619/een-verleidelijk-warmtenet-voor-een-rechtvaardige-transitie?utm_medium=social&utm_source=email&utm_campaign=SHR_ARTT_20230129&utm_content=energeia-artikel

 In het artikel wordt een prima beeld geschetst van de huidige worsteling rond de toekomstige stadsverwarming

 Er wordt ook beschreven hoe het op een andere manier kan.

De Botlek als kachel

 Een bijdrage van de wijkvereniging Houtkwartier over Duurzaamheid:

Bijgaand artikel over de restwarmte vanuit Rotterdam is gisteren, 11 januari 2023, gepubliceerd in de Groene Amsterdammer. Het artikel heeft als titel “De Botlek als kachel”. (klik op de titel hier rechts)

 Via onderstaande link kan je een You-Tube filmpje bekijken van 30 minuten over de restwarmte vanuit Rotterdam. Dit is gerelateerd aan het artikel in de Groene Amsterdammer

https://openrotterdam.nl/twijfels-over-kosten-en-duurzaamheid-van-warmtenetten/

 Verder is er een tweede artikel bijgevoegd “Vers Beton” . Op  15 december 2022 is een documentaire uitgezonden over WLQ uit bij Open Rotterdam, Schie, WOS en Omroep Delft. Het schetst een beeld van de gang van zaken in Rotterdam en Schiedam. (klik op de titel hier rechts)

 Bij elkaar geeft dit materiaal een goed inzicht in de situatie rond de restwarmte vanuit Rotterdam en welke belangen er spelen.

Het belang van de burgers staat daarbij niet op de eerste plaats.

  • Op vragen over de kosten voor de burger wordt geen antwoord gegeven. Wel wordt aangegeven dat de totale kosten door de burgers moeten worden betaald. Een simpele rekensom laat zien dat de kosten meer dan Euro 20.000 per woning/gebouw bedragen.
  • Ook op vragen over de vermindering van de CO2-uitstoot wordt geen antwoord gegeven. Het is duidelijk dat restafval tot een hogere CO2-uitstoot leidt dan de restwarmte van een elektriciteitscentrale, die op gas wordt gestookt.
  • De nieuwe warmtewet (nog in discussie) biedt mogelijkheden om het aansluiten op de restwarmte vanuit Rotterdam af te dwingen.

Overleg met VATTENFALL

Overleg Wijkvertegenwoordigers, Gemeente Leiden en Vattenfall

Op verzoek van de wijkvertegenwoordigers van de wijken Roomburg, Stevenshof, Poelgeest en Groenoord, heeft er op 30 november een gesprek plaats gevonden tussen Vattenfall, de gemeente Leiden en de wijkvertegenwoordigers. Het was een prettig en open gesprek. Hierbij in het kort de belangrijkste punten die besproken zijn.

 

Wet Collectieve Warmtevoorziening

Minister Jetten heeft het voornemen om, binnen uiterlijk 30 jaar, alle warmtenetten verplicht in minimaal 51% publiek eigendom te brengen. Hierop heeft Vattenfall in een persbericht aangegeven haar uitbreidingsactiviteiten on hold te zetten totdat helder is onder welke voorwaarden Vattenfall kan en mag investeren in uitbreiding van de netten. Bij de wijkvertegenwoordiging kwam begrijpelijkerwijs de vraag naar boven; wat betekent dit voor de continuïteit van de warmtelevering in onze wijken? Vattenfall benadrukt dat zij blijven investeren in vervanging en onderhoud ten behoeve van de bestaande warmteklanten. Klanten zullen niet in de kou komen te zitten, nu niet en in de toekomst niet. Wel zorgt de onzekerheid omtrent de nieuwe wet voor investeringsonzekerheid, daarom worden beslissingen over nieuwe aansluitingen op on hold gezet.

 

Tarieven

Op 30 november is bekend geworden dat Vattenfall genoodzaakt is de tarieven van de warmteklanten te verhogen door de grote stijging van de inkoopprijzen (door de gestegen gas- en stroomprijzen) op de markt. De maximale tarieven die Vattenfall mag rekenen worden bepaald door de ACM. Omdat de ACM tarieven pas op 9 december bekend worden, en Vattenfall haar klanten op tijd wil informeren over een tariefverhoging, heeft Vattenfall de tarieven al berekend. Mocht het Vattenfall tarief hoger zijn dan het ACM tarief, zal Vattenfall haar tarieven verlagen. Op deze pagina is meer informatie te vinden over de tariefverhoging en de opbouw van de prijzen. Benieuwd waarom de warmteprijs mee stijgt met de gasprijs? Dat wordt hier uitgelegd.

Vanaf 7 december zullen alle bewoners uit Leiden die klant zijn bij Vattenfall een brief ontvangen met daarin de exacte prijswijzigingen en een extra uitleg hierover.

 

Warmte bronnen

De wijkvertegenwoordigers stelden ook vragen over de bronnen die de warmte leveren, en gaven daarbij aan de duurzaamheid van de bron erg belangrijk te vinden. Het Warmte Etiket laat zien waar de warmte in Leiden vandaan komt, hierin wordt ook de CO2 besparing t.o.v. een HR ketel weergegeven. Met de komst van de WarmtelinQ in 2027 zal deze veranderen, omdat het dan mogelijk wordt om restwarmte van de Rotterdamse Haven naar Leiden te transporteren. Daarmee zal de CO2 besparing verhoogd worden. Dit is te zien op het warmte etiket.

 

We hebben met elkaar op het Leidse stadhuis een prettig en open gesprek kunnen voeren, dank daarvoor! Mocht je een vraag aan Vattenfall willen stellen, geef dit door aan jouw wijkvertegenwoordiger, dan nemen we het graag mee in een volgend gesprek!

 Dit verslag is geschreven door:
Merel van Eeden |Business Manager Associate

Een aanvulling op dit dossier?

Wil je iets bijdragen ten aanzien van dit dossier?