Dossier Hart van Meerburg
De riolering in een groot deel van Meerburg is na bijna zestig jaar aan vervanging toe. Voor de werkzaamheden onder de grond moeten de straten en stoepen open. Een mooi moment om de inrichting van de straten te vernieuwen en meer groen toe te voegen. Zo zorgen we ervoor dat de wijk in de toekomst bestand is tegen het veranderende klimaat met meer regen en langere periodes van droogte en hitte.
Bewoneravond Hart van Meerburg
Inloopavond Schetsontwerp Rivierenbuurt
Inloopavond Schetsontwerp Rivierenbuurt
De riolering in het Hart van Meerburg is na ruim zestig jaar aan vervanging toe.
De bijeenkomst die gepland was voor 9 november wordt uitgesteld naar woensdag 23 november. Tijd en plaats zijn hetzelfde gebleven.
De riolering in het Hart van Meerburg is na ruim zestig jaar aan vervanging toe.
Voor de werkzaamheden onder de grond moeten de straten en stoepen open. Een mooi moment om de inrichting van de straten te verbeteren en meer groen toe te voegen. Om tot een goed ontwerp te komen vragen wij bewoners met ons mee te denken. Het schetsontwerp, het eerste ontwerp voor de nieuwe inrichting, is klaar. Hierbij nodigen we u uit om met ons in gesprek te gaan tijdens een inloopbijeenkomst op woensdag 23 november, van 19.00 tot 21.00.
Wat zijn de plannen?
Binnen de grenzen van dit project (zie blz 3) komt een gescheiden rioolstelsel te liggen. Naast de buis voor vuilwater komt er een aparte buis voor regenwater. Dit voorkomt vermenging van het relatief schone regenwater met het vuile water van bijvoorbeeld toiletten en wasmachines. Straks wordt alleen het vuile water gezuiverd, het regenwater stroomt direct naar de sloten in de wijk. Omdat de straten voor de rioolwerkzaamheden toch open moeten, vinden er tegelijkertijd boven de grond aanpassingen plaats. Zo brengen we parkeervakken aan, richten we de straten duurzaam en veilig in en voegen we waar dat kan meer groen toe. Bomen en planten verkoelen de openbare ruimte en houden water langer vast in de ondergrond. Het vergroten van de biodiversiteit, het toevoegen van verschillende soorten bomen en planten, is daarbij een belangrijk thema. Zo is Meerburg straks beter bestand tegen het veranderende klimaat met meer regen en langere periodes van droogte en hitte.
Denkt u met ons mee?
De gemeente Leiden hecht grote waarde aan het vormgeven van plannen samen met de stad. Samenwerking leidt tot betere plannen. In juni hebben wij u via platform doemee.leiden.nl gevraagd deel te nemen aan een enquête en het plaatsen van ideeën op de kaart. U kunt de ingestuurde ideeën hier bekijken. Bewoners die hieraan hebben deelgenomen zijn samen met leden van Wijkvereniging Meerburg uitgenodigd om lid te worden van een klankbordgroep. Met deze groep willen we gedurende het gehele project verbeteringen in het ontwerp uitwerken, voordat we deze aan de wijk presenteren. Het schetsontwerp hebben wij al aan hen getoond. De informatie die we hebben opgehaald, is verwerkt in een schetsontwerp waarover we nu ook graag met u in gesprek willen gaan. Het schetsontwerp is na de inloopbijeenkomst ook te bekijken op www.doemee.leiden.nl
Denk mee over de inrichting van Hart van Meerburg.
Inloopbijeenkomst – waar en wanneer?
Datum: 23 november 2022
Plaats: Zorgcentrum Roomburgh, lounge begane
grond, entree Kasteelhof
Tijdstip: Van 19.00 tot 21.00 uur (aanmelden is niet nodig, u kunt binnenlopen wanneer u wilt)
Wat kunt u verwachten tijdens de inloopavond?
In de zaal staan verschillende tafels waar we per tafel een thema behandelen. De volgende thema’s komen aan bod:
1) bovengrondse infra/inrichting straten,
2) ondergrondse infrastructuur & riolering,
3) planning, proces en klimaatadaptieve maatregelen.
Is het druk aan een bepaalde tafel, loop dan door naar de volgende of kom later terug.
Specifieke vragen kunt u stellen aan omgevingsmanager Tamara Weber, zij zal u begeleiden naar betreffende teamlid.
Update participatie Rivierenbuurt
Update participatie Rivierenbuurt
Ontwerp je droomwijk!
Ruim een week is verstreken. We zijn in het buurthuis geweest, hebben gedineerd in het zorgcentrum, gingen met MBO-jongeren aan de slag, de animatieworkshops met de kinderen van de BSO zijn geweest en een aantal van jullie hebben we ook gezien bij de aanschuiffiets. Via de online enquête hebben we inmiddels 50 reacties ontvangen. In de wijk hebben we zo’n 125 mensen gesproken. Dit is een schatting, later volgen de exacte cijfers.
Oproep aan jullie!
We hebben zo een 40 huurders van Portaal en de Sleutels gesproken in de wijk met de aanschuiffiets. En ook een stuk of 30 omwonenden van de flats. Maar we streven nog naar meer! Dus als jullie nog mailadressen hebben van mensen, of in een whatsapp groep zitten, kun je ze dan vragen om de online enquête in te vullen? Dat kan via https://nl.surveymonkey.com/r/ZP99FBW. Of we staan aankomende dinsdag, 4 oktober, voor de laatste keer bij buurthuis Matilo met de aanschuiffiets.
Wie doen er tot nu toe mee?
Er komen van alle doelgroepen reacties binnen. We zien geregeld bewoners die eerst terughoudend zijn, maar die zich door de kleurrijke panelen en door de pro-actieve persoonlijke benadering al snel laten overhalen tot een gesprek. Hier nemen de meeste mensen uitgebreid de tijd voor. Taal of spraak barrières worden door de persoonlijke benadering en de visuele vragen op de panelen overbrugd. Mooi om te zien.
Indruk op inhoud
We horen veel verschillende geluiden. Van aangrenzende omwonenden die bang zijn voor de schaduw van een mogelijk hoger gebouw tot een aangrenzende omwonende die zegt: “Maak maar zes hoog, maakt mij niet uit! Met allerlei type woningen, groot, klein, een woongroep, we hebben het nodig hier.” of “Jammer van de mogelijke uitbreiding en daardoor schaduw of donkerder uitzicht; maar gaan jullie dan ook bouwen voor ouderen die wat slechter ter been zijn? Met een tuintje zoals ik nu ook heb?”.
Het valt op dat iedereen bekend is met de plannen en al met al lijkt er ook al een acceptatie (ook onder de huurders die we hebben gesproken) voor het idee tot sloop. Zorgpunt bij de huurders: waar komen we terecht? Mensen willen heel graag in de buurt blijven wonen. Daarnaast wordt de zorg uitgesproken over kwetsbare (mede-)bewoners, krijgen zij extra begeleiding in dit traject.
Ontwerp je droomwijk
Ontwerp je droomwijk
Ontwerp je droomwijk!
Ontwerpwedstrijd ‘Grensland’ voor jong en oud!
De Rivierenbuurt gaat veranderen. Nieuwe flats, meer woningen voor iedereen, nieuwe straten, energiezuinig, meer groen, nieuw buurthuis?
Hoe zou jij willen wonen?
Laat je inspireren door heden en verleden, droom en werkelijkheid, mensen en materialen tijdens toffe workshops en activiteiten en ontwerp je droomwijk. Alle materialen mogen: hout, klei, textiel, papier, metaal, chocola. Teken, vilt, boetseer, schilder, smeed of timmer een supermooie nieuwe Rivierenbuurt!
Uiterste inzenddatum: 9 oktober 2022 bij Huis van de Buurt Matilo.
Vanaf 12 oktober expositie en jurering!
Kijk voor meer info op https://parkmatilo.nl/grensland/ of mail naar ludyfeyen@gmail.com
Denk mee over de toekomst van de Rivierenbuurt
Denk mee over de toekomst van de Rivierenbuurt
Een aanvulling op dit dossier?
Wil je iets bijdragen ten aanzien van dit dossier?