Dossier Voedselbos

Op initiatief van Leidenaar van het jaar 2021, Walter Schrader, wordt er in Park Matilo een voedselbos aangelegd. De werknaam voor dit voedselbos is: Hof van Matilo.

Samen werken in het voedselbos

Het einde van het jaar nadert.

Het is tijd voor goede voornemens. Het Voedselbos biedt tal van mogelijkheden om met gezonde en sociale activiteiten aan de gang te gaan. Het jaar 2024 was voor de vrijwilligers een goed jaar. Met elkaar toch een flinke lap grond beplant met honderden bomen en struiken, tientallen mensen rondgeleid en informatie gegeven. Paden aangelegd, met bladeren en houtsnippers de bodem opgehoogd, een insectenhotel gebouwd en ondertussen door het werken in de open lucht een betere conditie opgebouwd, zelf vitamine D  aangemaakt en talloze gesprekken gevoerd. Als klap op de vuurpijl het prachtige boek Fred de vliegende Mol uitgebracht en als beloning met de gemeente een overeenkomst kunnen sluiten voor het ontwikkeling van ¾ hectare extra Voedselbos, waarin we gaan samenwerken met de inmiddels legendarische Leidse Stadswijngaard Matilo.

 Begin volgend jaar op woensdag 5 maart zal dat nieuwe perceel onder de naam Land van Overpoot officieel worden geopend. Meer dan 2 hectare biodiversiteit, op cultuur-historisch uniek gebied een project ter bevordering van milieu bewustzijn en sociale cohesie. Het maakt, vrolijk en geeft hoop. Iedere zaterdag zijn we er weer, ook op 14 december, tussen 10 en 12 uur, deze keer om nog 90 bessenstruiken te planten, de infrastructuur en de paden aan te leggen met houtsnippers die door de gemeente in ruime mate zijn verschaft. Neem handschoenen en een goed humeur mee, om 11 uur is er een pauze met versnapering. Een extra kruiwagen is meer dan welkom.

Het moge duidelijk zijn

Het moge duidelijk zijn.

Onze Staatssecretaris van Natuur en Visserij (fijne combinatie) wil eieren gaan rapen van onze nationale vogel die bedreigd wordt door mestoverschotten en beroerd maaibeleid. Hij gelooft niet in de Klimaatcrisis, begrijpt niet dat de Grutto leeft van insecten die nu eenmaal in het monotone landschap van Engels raaigras en eindeloze velden mais  dusdanig in aantal achteruit zijn gegaan dat de Grutto jongen verhongeren. Het aantal grutto’s neemt snel af, van 125.000 50 jaar geleden tot 25.000 op dit moment. Staatssecretaris Rummenie wil die eieren machinaal laten uitbroeden en de volwassen vogels vervolgens loslaten in de vrije weide met Engels raaigras, mest, mais en pesticiden. Dit is een kansloos project om meerdere redenen. Ten eerste het structurele gebrek aan voedsel in de monocultuur. Ten tweede missen de vogels iets wat buiten die fokboerderij zeker aanwezig is. Wat de invloed is van zorgzame ouders heb ik afgelopen zomer mogen meemaken. Op mijn vaste fietsroute naar mijn werk zag ik meerdere keren langs de kant van de weg een zilvermeeuw op een lantaarnpaal zitten. De paal zag wit van de ontlasting wat bij andere palen langs deze weg niet het geval was. Ik keek in de berm onder die lantaarnpaal en daar zat een jonge meeuw, herkenbaar aan zijn grijze verenkleed in het gras. Toen ik dichterbij kwam vloog de volwassen meeuw krijsend rakelings over mijn hoofd. Een waarschuwing om niet nog dichterbij te komen. De jonge meeuw fladderde wat ongelukkig naar de veiligheid van het kanaal. De weken erna bleef ik de meeuwen volgen. Meestal zat de volwassen meeuw op de vaste plek op de lantaarnpaal. Meerdere keren zag ik de jonge meeuw piepend en bedelend achter de ouder aanlopen, terwijl die uit de oever van het kanaal wat eetbaars oppikte. Na een poosje, er zal zo ongeveer 3 weken zijn verstreken zag ik het jong in die wallekant zijn maaltje bij elkaar scharrelen, steeds makkelijke bewegend. Na een week of zes waren de vogels plots van hun vaste stek verdwenen. In het kanaal drijven nu zonder bescherming van oudere meeuwen de grauwgrijze jongen, die hebben geleerd hun kostje bij elkaar te scharrelen en te overleven. Zo gaat dat met meeuwen, mollen, meesjes en mensen. Zaterdag aanstaande weer werken in het voedselbos. Zaanstraat 126 achter het voetbalveld, van 10 tot 12.  Er is veel te doen en veel te leren. Het moge duidelijk zijn dat ook Staatssecretaris Rummenie altijd van harte welkom is, maar van de eitjes van mezen en  spechten, en de jongen van egels en mollen moet hij afblijven.

Voor degenen die komen: we onthullen een geheim!

Samen aan de slag in Voedselbos en Wijngaard Park Matilo

Samen aan de slag in Voedselbos en Wijngaard Park Matilo:

Nu planten voor een groen Romeins feest op 5 maart

Een unieke samenwerking tussen Stichting Remedi en de Stadswijngaard Matilo brengt nieuw leven in Park Matilo. Dit bijzondere project combineert een tweede voedselbos en een tweede perceel voor de wijngaard met een Romeins tintje en maakt het  passend binnen de UNESCO-werelderfgoedstatus. Met de gemeente zijn duidelijke afspraken gemaakt om biodiversiteit te vergroten, sociale cohesie te versterken en buurtbewoners actief te betrekken.

Waarom dit project bijzonder is

Het voedselbos en de wijngaard in Park Matilo bieden niet alleen een groene oase, maar ook een kans om natuur en cultuurhistorie te verbinden met sociale activiteit . De wijngaard brengt Romeinse tradities terug, terwijl het voedselbos zorgt voor een rijke diversiteit aan planten en dieren. Met beide projecten wordt de toegankelijkheid van het park vergroot en worden buurtbewoners uitgenodigd om deel te nemen aan dit duurzame initiatief.

De kracht van dit convenant zit in de samenwerking:

Vrijwillige inzet en verantwoordelijkheid: Remedi en de Stadswijngaard beheren al sinds jaren samen een groot perceel, verdeeld over een wijngaard en een voedselbos.

Duurzaamheid en biodiversiteit: Van het aanplanten van druivenstokken tot het creëren van bessenclusters en eetbare hagen, het project bevordert gezonde ecosystemen en biedt lokaal voedsel.

Cultuurhistorisch erfgoed: Het park ademt Romeinse geschiedenis, en de nieuwe aanplant versterkt die beleving met naast druiven ook met aanplant van kruiden en laurierbomen voor de Romeinse keuken.

Toegankelijkheid en educatie: Het gebied blijft openbaar toegankelijk en biedt ruimte voor educatieve activiteiten, zoals rondleidingen en workshops.

Tijd voor actie: nú planten!

Tussen nu en 5 maart, wanneer we de feestelijke opening van het voedselbos en de wijngaard vieren, ligt de focus op planten. De komende maanden is jouw hulp hard nodig om honderden planten een plek te geven.

Denk aan:

  • Druivenstokken: Voor de wijngaard worden palen, draden en stekken geplaatst.
  • Eetbare hagen en bessenclusters: Het voedselbos krijgt vorm met een rijke aanplant van meer dan 800 struiken en bomen.
  • Romeinse accenten: Twee grote laurierbomen en een 50 jaar oude moerbei geven het park een authentieke uitstraling.

 Hoe kun je meedoen?

Iedereen is welkom om een steentje bij te dragen! Of je nu komt helpen met planten, houtsnippers verspreiden of gewoon nieuwsgierig bent naar het project, jouw inzet maakt het verschil. Samen kunnen we ervoor zorgen dat het voedselbos en de wijngaard niet alleen groeien, maar ook bloeien als een gemeenschapsproject.

 

📍 Locatie: Park Matilo, tussen het fietspad en het leempad, nabij de rijen berken.

🕙 Tijdstip: Vrijwilligersactiviteiten vinden wekelijks plaats op zaterdagen van 10.00 tot 12.00 uur.
       Dit weekeinde zal er ook op de zondag vanaf 9 tot 13 in het voedselbos gewerkt worden.
       Locatie Zaanstraat 126 achter Buurthuis Matilo

Wat betekent dit voor jou?

Dit is jouw kans om betrokken te zijn bij een uniek project dat natuur, cultuur en gemeenschap samenbrengt. Werk mee aan een toekomstbestendige groene plek waar generaties van kunnen genieten. En natuurlijk hopen we je te zien bij de officiële opening op 5 maart!

Samen groeien we naar een groener en Romeins geïnspireerd Park Matilo.

Doe je mee?

Groene Ochtend in Voedselbos Hof van Matilo

Uitnodiging voor  een Groene Ochtend in Voedselbos Hof van Matilo !

Zaterdag 16 november achter het Buurthuis Matilo Zaanstraat 126 Leiden.

Kom zaterdag 16 november tussen 10:00 en 12:00 naar het Voedselbos Hof van Matilo voor een leerzame, gezellige ochtend in de natuur. We werken langzamerhand naar het afronden van het seizoen in het voedselbos. Deze ochtend kun je kennismaken met leden van Grootouders voor het Klimaat – een groep actieve senioren die zich sinds 2016 inzet voor een groenere, duurzamere toekomst.

Praktische werkzaamheden in het voedselbos

Tijdens deze ochtend gaan we aan de slag met enkele onderhoudstaken, zoals het herstellen van een vlechtwerkhek dat beschadigd is door een omgewaaide boom, en het aanleggen van extra boomspiegels om de bodemkwaliteit te verbeteren. Ervaring is niet nodig; iedereen kan helpen. De Grootouders voor het Klimaat en hun kleinkinderen hebben ervaring met dergelijke projecten en delen graag hun kennis en enthousiasme voor de natuur.  Kinderen zijn  van harte welkom. Ze kunnen deelnemen aan activiteiten waarbij ze spelenderwijs over de natuur leren en zelfs een klein zakcentje kunnen verdienen met het inleveren van zakken met verzamelde bladeren.

Kennismaking met de Grootouders voor het Klimaat

Grootouders voor het Klimaat is een groeiende groep grootouders, groottantes, oudooms, en andere betrokken senioren die hun bezorgdheid over het klimaat actief omzetten in actie. Ze zetten zich  actief in voor een leefbare aarde voor toekomstige generaties. Zij organiseren allerlei activiteiten, zoals Pleinbijeenkomsten en voorleesacties om het bewustzijn over klimaatverandering te vergroten. Dit is een mooie kans om te horen hoe zij werken aan duurzame projecten, zoals voedselbossen, CO₂-opslag in bomen en natuurinclusieve landbouw en een hernieuwde aandacht voor onze leefomgeving.

Rondleiding om 10:30 uur

Om 10:30 uur start er een rondleiding door het voedselbos, waarbij we uitleg geven over de doelen en voordelen van het voedselbos. Hierbij wordt onder andere besproken hoe het bos bijdraagt aan CO₂-opslag, biodiversiteit, en duurzaam voedselproductie. Met de Grootouders voor het Klimaat kunnen we ervaring en visie op klimaatbescherming delen, en vertellen hoe zij hun idealen vertalen naar praktische projecten.

Of je nu komt helpen, wilt kennismaken met de Grootouders voor het Klimaat, of gewoon wilt genieten van een prachtige ochtend in het bos: je bent van harte welkom. Laten we samen het seizoen op een feestelijke manier afsluiten en werken aan een groener, gezonder toekomst!

Praktische Informatie

📅 Datum: Zaterdag 16 november

🕙 Tijd: We zijn aanwezig van 10:00 tot 12:00 uur

🌳 Rondleiding door het voedselbos: Om 10:30 uur

Fred vliegt de boekwinkel uit

Het sprookjesboek Fred de vliegende mol is de deur uitgevlogen met zo’n snelheid dat de tweede druk inmiddels van de persen is gerold. Ondertussen lezen we dat de egel inmiddels ook een bedreigde diersoort is. Zal nu een egel zijn stekels opzetten en gaan samenwerken met Fred de mol? Het kan zomaar gebeuren want ze leven allebei in het voedselbos. Ernst de Egel heeft een mooie slaapplaats dicht in de buurt van een eikenboom die door Fred is geplant. Zaterdag aanstaande zullen we er meer over horen als we met een groep van de scouting een omgewaaide boom gaan opruimen en een extra winterverblijf gaan maken voor de egels. Ook gaan we onder leiding van ervaren vrijwilligers verder met het maken van bio-diverse boomspiegels.

Leuk is een gratis herkenningsapp voor identificatie van planten en dieren op de mobiele telefoon te zetten. Zoek naar Obsidentify, je zult zien hoeveel verschillende planten in het voedselbos groeien en mogelijk spotten we ook een egel of een mol. Zo niet dan kun je naar de Spar om de hoek. 

De avonturen van Fred de vliegende mol liggen ter verkoop bij de Buurtsuper de Spar, niet voor niets een Buurtsuper want de gehele opbrengst wordt aan het voedselbos geschonken . In 1 woord SUPER! We nodigen buurtgenoten van harte uit om mee te helpen in het Voedselbos en ook een blik te werpen in het avonturenboek voor kinderen van alle leeftijden “Fred de vliegende Mol”.

Prominent aanwezig tussen de tijdschriften!

Kom helpen de grond gezond te maken

Kom naar het Voedselbos, samen maken we de bodem gezond!

De herfst is weer in volle gang! De bladeren kleuren prachtig geel, oranje, rood en bruin, en vallen langzaam van de bomen. Een perfecte tijd om te genieten van de natuur, maar ook om samen de handen uit de mouwen te steken en het voedselbos een handje te helpen. Dit is een uitnodiging voor iedereen – groot en klein – om een gezellige ochtend te beleven én bij te dragen aan een gezondere bodem.

Waarom herfstbladeren zo belangrijk zijn voor de bodem.

De bladeren die nu op de grond vallen, kunnen een grote rol spelen in het verrijken en beschermen van de bodem tijdens de koude wintermaanden. Door met bladeren de aarde af te dekken beschermen we de bodem tegen erosie en uitdroging. Vroeger, toen er nog geen machines en  kunstmest werd gebruikt bestond  landbouwgrond uit veel lossere humusrijke aarde, die in de kleinschalige land- en tuinbouw het hele jaar door bedekt werd gehouden. In de grootschalige industriële  landbouwmethoden met machines en kunstmest zijn die gewoontes veranderd. Eenzijdige beplanting met  voedergewassen zoals mais verarmt de grond en doet deze snel inklinken.

Wij willen in het Voedselbos laten zien dat een bio- diverse aanpak met veel organische stof een verrijking van het bodemleven, een vermeerdering van nuttige insecten, kikkers, padden en  vogels kan opleveren! We gaan de bodem bedekken met de snel verteerbare herfstbladeren. Dit zorgt voor een rijke voedingsbodem en voorkomt dat belangrijke voedingsstoffen wegspoelen door de regen. Nu al zie je in het voedselbos  aan de talloze paddenstoelen dat bodemschimmels weer terugkomen, aan de molshopen zie je dat er mollen actief zijn en je kunt zien en horen dat grote hoeveelheden vogels het voedselbos bewonen. Het maken van een Voedselbos blijft een klus die we met meer mensen willen doen zodat we deze activiteiten ook kunnen uitbreiden naar tuinen, balkons en grasperken rondom de flatgebouwen in de wijk. Ondersteuning wordt gegeven door het Buurthuis Matilo  en door de Buurtsuper Spar, die het boekje Fred de vliegende Mol in de verkoop heeft en de gehele opbrengst schenkt aan dit soort initiatieven. 

Hoe kun je helpen?

Op zaterdag tussen 10 en 12 uur ben je van harte welkom in het Voedselbos. Neem vooral een flinke zak herfstbladeren mee – maar liever geen eiken- of kastanje bladeren, want die kunnen de bodem verzuren. Wilgen-, populieren-, elzen-, essen- en berkenbladeren zijn perfect!

Voor kinderen maken we het extra leuk! Voor elke volle vuilniszak met bladeren krijgen ze 30 cent voor de spaarpot. Bovendien mogen ze een boom uitzoeken in het Voedselbos die ze voortaan mogen verzorgen en waarvan ze het fruit mogen oogsten.  Een geweldige manier om meer te leren over de natuur en het belang van een gezonde bodem. We maken er samen een gezellige ochtend van met koffie en thee. Dus kom langs met je bladeren, geniet van de frisse herfstlucht, en draag je steentje bij aan een gezonde, levendige bodem voor ons Voedselbos.

Tot zaterdag!

Wanneer: Zaterdag, vanaf 10:00 uur
Voedselbos, Zaanstraat 126, Leiden

Help ons duizend bollen te laten bloeien

Oproep: Help ons duizend bollen te laten bloeien in het Voedselbos!

Kom op zaterdag naar het Voedselbos achter het voetbalveldje aan de Zaanstraat 126 in Leiden en draag je steentje bij aan een groener en biodiverser stukje stad! De herfst is aangebroken, en dat betekent dat we ons klaarmaken voor een prachtig bloeiend voorjaar. Dit jaar krijgen we hulp van de gemeente Leiden, die ons voorziet van een grote hoeveelheid bolletjes van stinsenplanten –voorjaarsbloeiers die het landschap verrijken en het insectenleven stimuleren.

Wat zijn stinsenplanten? Stinsenplanten zijn voorjaarsbloeiers met prachtige, opvallende bloemen die ooit vanuit het buitenland naar Nederland zijn gebracht om in onze tuinen en landgoederen te verwilderen. Het woord ‘stins’ komt uit Friesland en betekent ‘stenen huis’, verwijzend naar de versterkte huizen van aanzienlijke heren die deze planten op hun landgoederen lieten groeien. Veel van deze planten, zoals de vingerhelmbloem, komen nu nog steeds voor in Nederland en zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Ze bieden voedsel en beschutting voor insecten zoals bijen en vlinders. Nu krijgen wij de kans om een flink aantal van deze stinsenplanten in ons voedselbos te planten. Dit gaat ervoor zorgen dat het Voedselbos in het voorjaar een waar paradijs wordt voor zowel mensen als insecten!

Wat gaan we doen? We hebben een mooie taak voor de boeg. We gaan de boomspiegels – dat zijn de stukjes grond rondom de bomen – ontdoen van rietgras en voorzichtig aanvullen met snoeiafval en bladeren. Deze techniek heet “Chop and Drop”, waarbij we het groenafval teruggeven aan de natuur als voedingsbodem voor nieuwe planten. Daarna planten we de bollen van de stinsenplanten zodat ze in het voorjaar in volle bloei kunnen staan. Het idee is om de boomspiegels op te hogen met bladeren, die we zelf kunnen verzamelen. Neem dus liefst een vuilniszak met zelf verzamelde bladeren mee!

Gezellige ochtend vol groene actie! We starten om 10 uur.  Om 11 uur zorgen we voor een gezellige koffiepauze. Dit is dé kans om buurtbewoners te leren kennen, te genieten van een kopje koffie in de frisse buitenlucht, en samen te werken aan iets moois. Het wordt een ochtend vol vrolijke bedrijvigheid, waar we niet alleen bijdragen aan een groener Leiden, maar ook aan de sociale samenhang in onze buurt.

Helpende handen gezocht! Of je nu een doorgewinterde vrijwilliger bent of voor het eerst met het Voedselbos kennis wilt maken: iedereen is welkom! We kunnen alle hulp goed gebruiken – zowel voor het planten van de bollen als voor het opruimen van rietgras en het verzamelen van bladeren. Het is een leuke, laagdrempelige manier om meer te leren over ecologisch tuinieren, kennis te maken met de natuur en ook nog eens actief bezig te zijn. Voor de kinderen is het bovendien een prachtige manier om te leren over de natuur en ze kunnen heerlijk in de buitenlucht spelen.

Dus, pak je tuinhandschoenen en een schepje en kom langs! Ook als je nog geen ervaring hebt met tuinieren, is dit een geweldige kans om wat nieuws te leren en tegelijkertijd de buurt te helpen vergroenen. Samen zorgen we ervoor dat het Voedselbos nog mooier en bloeiender wordt – en daar kunnen we best wat extra handen bij gebruiken!

We zien je graag op zaterdag in het Voedselbos.

Wanneer: Zaterdag, vanaf 10:00 uur
Voedselbos, Zaanstraat 126, Leiden

Werken in het voedselbos

Een diversiteit aan activiteiten in het voedselbos Matilo

Zaterdag 12 oktober 2024
De ochtend kan er voor sommige vrijwilligers en belangstellenden een beetje anders uitzien dan normaal. Ieder jaar oogsten rond deze tijd de buren van het voedselbos druiven van de Matilo wijngaard om daar een echte Leidse wijn van te maken . Met nu 12 jaar ervaring hebben ze het proces goed onder de knie wat zich heeft vertaald in een wijn waarvan de smaak ook door liefhebbers wordt gewaardeerd.

Aan het proeven van deze wijn gaat een heel eeuwenoud proces vooraf waar de Romeinen in deze streek zich al bezighielden. Het maakproces begint met het plukken van druiven die de juiste smaak en het juiste zoetheidsgehalte hebben. Daarna volgt het ontstelen, het gisten , het persen op verschillende momenten en tenslotte het bottelen.

Het oogsten begint zaterdag 12 oktober om half tien, direct achter het voedselbos bij de Scouting aan de Besjeslaan. Het verdere proces van wijn maken speelt zich af op het terrein van de schooltuinen, de Akkerdistel.  De Akkerdistel ligt aan de rand van Polderpark Cronesteyn in Leiden. De ingang van de schooltuinen ligt aan het Cronesteynpad naast het Rijn-Schiekanaal met als buren camping De Stochemhoeve.

Tussen 10 en 12 met om 11 uur de gebruikelijke koffie met versnapering zijn er weer activiteiten. In de afgelopen week is er tijdens een storm een gigantische boom over de vlechtheg naast het voedbalveld geland. De delegatie vrijwilligers van de Hartstichting hebben al een gedeelte opgeruimd en een professionele bomensnoeier heeft de gevaarlijke takken weggezaagd. Met de kleine takken en bladeren kunnen we boomspiegels verbeteren en met de grotere takken kunnen we borders markeren.

De vrijwilligers van de Hartstichting hebben genoten van Sambal, Cornoelje Jam en een heerlijke pompoensoep van Henny, nadat ze hebben bijgedragen aan inzicht in onze biodiversiteit door het verrichtten van een Bio-Blitz, een snelle screening van planten in en rond de boomspiegels met behulp van de de app. Obsidentify. Er werden 42 verschillende planten en 5 soorten paddenstoelen geteld. Sommige van de in het voedselbos gevonden planten zijn terug te zien op waarneming.nl

Morgen is het weer zover met deze keer in het kader van burenhulp  druivenplukken om 9 u 30

Leuk en leerzaam.  

Werken in het voedselbos

Voedselbos Matilo borrelt en bruist

Beste vrijwilligers en geïnteresseerden,

Aankomende zaterdag, 5 oktober, gaan we weer aan de slag in het voedselbos achter het voetbalveldje van het Buurthuis, Zaanstraat 126 te Leiden. Na de prachtige en feestelijke dag afgelopen zaterdag, waarbij we een cheque van 600 euro mochten ontvangen van de Lions, zijn we extra gemotiveerd om verder te werken aan dit groene en biodiverse project!

De Lions hebben met hun donatie de bouw van de Pergola, het insectenhotel, en een comfortabele overdekte zitplaats mogelijk gemaakt. Na dit bijzondere moment, dat feestelijk werd afgesloten met heerlijke hapjes en drankjes uit het Matilo Park – waaronder zure appel sambal, Cornoelje jam en een heerlijke rode wijn – hebben we samen gewerkt aan de vergroening van de wijk, met een voortvarende start langs de Meerburgkade. Het was hartverwarmend om te zien hoe zowel de vrijwilligers van Voedselbos Hof van Matilo als de Lions zich inzetten om insectenvriendelijke planten te poten.

We willen graag deze energie vasthouden en nodigen jullie uit om samen verder te werken aan de vergroening van de wijk en het ondersteunen van de biodiversiteit.  Zaterdag 5 oktober starten we om 10:00 uur en werken we tot 12:00 uur. Rond 11:00 uur nemen we natuurlijk een koffiepauze om gezellig bij te praten. Deze week staan de druivenstekken op het programma, die we voorbereiden voor de komst van de vertegenwoordigers van de Hartstichting op donderdag 10 oktober en de Dag van de Energietransitie op zaterdag 12 oktober.

Het belooft weer een energieke en dynamische ochtend te worden. Iedereen is van harte welkom, dus neem gerust je buren, vrienden of familie mee!

Wanneer: Zaterdag 5 oktober
Tijd: 10:00 – 12:00 uur
Locatie: Voedselbos achter het voetbalveldje van het Buurthuis, Zaanstraat 126, Leiden

Samen maken we het voedselbos nóg groener en biodiverser. We kijken uit naar jullie komst!

Met groene groet,
Voedselbos Hof van Matilo en Stichting Voedzaam Land

Het voedselbos bruist!

Voedselbos Matilo borrelt en bruist

Op zaterdag 21 september bruist het vanaf 10 uur weer van de activiteiten in het voedselbos, achter het voetbalveldje aan de Zaanstraat 126 in Leiden! Naast de komst van vertegenwoordigers van de Wijnvereniging Matilo voor het ophalen van 30 prachtige stekken — een ongetwijfeld plechtig moment dat in ons gezamenlijk geheugen gegrift zal worden — zullen zij ook vertellen over hun oogstdagen en de mogelijkheden om druiven en druivenbladeren op andere manieren te gebruiken dan alleen voor het maken van wijn.

Cees Kaptein komt langs om te vertellen over zijn initiatief appelcider te maken. Leuk om te kijken waar we onze oogst ook voor kunnen gebruiken. De bodemdeskundige mevrouw Annemarie van Dam, die haar waardevolle inzichten over gezonde bodems deelt in lezingen en boeken, heeft toegezegd ons binnenkort een vruchtenpers te schenken, zodat we daar zelf mee aan de slag kunnen gaan.

Maar dat is nog niet alles, nu komt het! Pieter Leenheer, initiatiefnemer van een nieuw groen project in de wijk aan de Meerburgerkade, komt persoonlijk naar het voedselbos om zijn initiatief toe te lichten. Samen met zijn buurvrouw werkt hij aan het verbeteren van de tuin voor hun flat met een prachtig ecologisch ontwerp, speciaal gericht op vlinders, bijen en vogels. Dit is een belangrijk moment voor de wijk. Wil jij bijdragen aan een groener en bloeiender wijk? Kom dan langs en hoor hoe je kunt helpen tijdens hun tuinplantdagen op 28 en 29 september en 5 en 6 oktober!

Ook buurtbewoners die nog niet bekend zijn met deze groene initiatieven zijn van harte welkom. Het proefstukje van de tuin aan de Meerburgerkade, dat je kunt bewonderen, ziet er al veelbelovend uit! Maak kennis met de buurt, geniet van een kopje koffie en laat je inspireren door duurzame ideeën en een voedselbos in ontwikkeling. Ons actieboek “Fred de Vliegende Mol” ligt ter inzage en kan ook aangeschaft worden. We zijn bijna toe aan een tweede druk!

Kom langs en draag je steentje bij aan een groene levendige wijk!!

Een aanvulling op dit dossier?

Wil je iets bijdragen ten aanzien van dit dossier?