Overleg Wijkvertegenwoordigers, Gemeente Leiden en Vattenfall
Op verzoek van de wijkvertegenwoordigers van de wijken Roomburg, Stevenshof, Poelgeest en Groenoord, heeft er op 30 november een gesprek plaats gevonden tussen Vattenfall, de gemeente Leiden en de wijkvertegenwoordigers. Het was een prettig en open gesprek. Hierbij in het kort de belangrijkste punten die besproken zijn.
Wet Collectieve Warmtevoorziening
Minister Jetten heeft het voornemen om, binnen uiterlijk 30 jaar, alle warmtenetten verplicht in minimaal 51% publiek eigendom te brengen. Hierop heeft Vattenfall in een persbericht aangegeven haar uitbreidingsactiviteiten on hold te zetten totdat helder is onder welke voorwaarden Vattenfall kan en mag investeren in uitbreiding van de netten. Bij de wijkvertegenwoordiging kwam begrijpelijkerwijs de vraag naar boven; wat betekent dit voor de continuïteit van de warmtelevering in onze wijken? Vattenfall benadrukt dat zij blijven investeren in vervanging en onderhoud ten behoeve van de bestaande warmteklanten. Klanten zullen niet in de kou komen te zitten, nu niet en in de toekomst niet. Wel zorgt de onzekerheid omtrent de nieuwe wet voor investeringsonzekerheid, daarom worden beslissingen over nieuwe aansluitingen op on hold gezet.
Tarieven
Op 30 november is bekend geworden dat Vattenfall genoodzaakt is de tarieven van de warmteklanten te verhogen door de grote stijging van de inkoopprijzen (door de gestegen gas- en stroomprijzen) op de markt. De maximale tarieven die Vattenfall mag rekenen worden bepaald door de ACM. Omdat de ACM tarieven pas op 9 december bekend worden, en Vattenfall haar klanten op tijd wil informeren over een tariefverhoging, heeft Vattenfall de tarieven al berekend. Mocht het Vattenfall tarief hoger zijn dan het ACM tarief, zal Vattenfall haar tarieven verlagen. Op deze pagina is meer informatie te vinden over de tariefverhoging en de opbouw van de prijzen. Benieuwd waarom de warmteprijs mee stijgt met de gasprijs? Dat wordt hier uitgelegd.
Vanaf 7 december zullen alle bewoners uit Leiden die klant zijn bij Vattenfall een brief ontvangen met daarin de exacte prijswijzigingen en een extra uitleg hierover.
Warmte bronnen
De wijkvertegenwoordigers stelden ook vragen over de bronnen die de warmte leveren, en gaven daarbij aan de duurzaamheid van de bron erg belangrijk te vinden. Het Warmte Etiket laat zien waar de warmte in Leiden vandaan komt, hierin wordt ook de CO2 besparing t.o.v. een HR ketel weergegeven. Met de komst van de WarmtelinQ in 2027 zal deze veranderen, omdat het dan mogelijk wordt om restwarmte van de Rotterdamse Haven naar Leiden te transporteren. Daarmee zal de CO2 besparing verhoogd worden. Dit is te zien op het warmte etiket.
We hebben met elkaar op het Leidse stadhuis een prettig en open gesprek kunnen voeren, dank daarvoor! Mocht je een vraag aan Vattenfall willen stellen, geef dit door aan jouw wijkvertegenwoordiger, dan nemen we het graag mee in een volgend gesprek!
Dit verslag is geschreven door:
Merel van Eeden |Business Manager Associate