De link naar het Limes Nieuwsbrief oktober 2021 (link)

De Open Monumentendagen, 10 en 11 september, waren voor tal van gemeenten en organisaties de perfecte gelegenheid om de Limes onder de aandacht te brengen. In deze Nieuwsbrief een selectie van activiteiten en producten die plaats hebben gevonden, aangevuld met ander nieuws.

  • Digitale Limesspecial Historisch Nieuwsblad
  • Limesstrip Wendila gelanceerd
  • Via Albaniana geopend in Museumpark Archeon
  • Visualisatie Romeinse weg in Rijnvliet

    De overige onderwerpen zijn alleen te vinden in de nieuwsbrief.

  • Stephan Mols is nieuwe hoogleraar Nijmeegse geschiedenis
  • Serie artikelen over grensrivier de Rijn
  • Limesbrood uit Bunnik
  • Postercampagne Limes Werelderfgoed
  • Nieuw UNESCO logo en bebording Limessites
  • Kort nieuws
    • Zuid-Holland
    • Utrecht
    • Gelderland
  • Agenda 

 

Digitale Limesspecial Historisch Nieuwsblad

Ter ere van de viering van ons nieuwe UNESCO Werelderfgoed en in het kader van de Maand van de Geschiedenis stelde Romeinse Limes Nederland samen met het Historisch Nieuwsblad een gevulde digitale special samen. Een keur aan auteurs droeg bij aan deze special, die de Limes belicht vanuit tal van verschillende invalshoeken. Zo schreven Evert van Ginkel en Paul Beliën een korte geschiedenis van de Limes aan de hand van in Nederland gevonden Romeinse munten. En Manon Henzen stelde speciaal voor de lezers een Limesmenu samen, op basis van langs de Limes gevonden archeologische resten van planten en dieren. Er zijn bijdragen van Tom Hazenberg over helmen en schepen, en van Jasper de Bruin over het onderzoek naar de Limes. Romeinse ambachten komen aan bod, en projectmanager NLS Tamar Leene vertelt over het belang van de Limes als Werelderfgoed. Een special om lekker lang van te genieten.
Je vindt het digitale magazine hier. Lees hem en deel hem!

Voor de digitale special werd ook een Limesmenu ontwikkeld. Foto Jeroen Savelkouls

Limesstrip Wendila gelanceerd

Uitgeverij PelikaanPers lanceerde op 17 september jl. het stripboek Wendila, geschreven en getekend door Hennie Vaessen. In het stripboek spelen de Limes en tal van archeologische vondsten een belangrijke rol. Ergens in de tweede eeuw na Christus trekt een Romein, Sextius Salvius genaamd, samen met Wendila, z’n jonge slavin, door onze streken op weg naar Praetorium Agrippinae (Valkenburg, ZH). De reden voor deze lange en uitputtende tocht is een medische. Een uiterst belangrijk persoon moet genezen worden van zijn oogkwaal en Sextius Salvius beheerst deze kunst als geen ander. Dat het een reis vol gevaren wordt, is al snel duidelijk. Een gedeelte van hun reis maken Sextius Salvius en Wendila als passagiers van een Romeinse vrachtboot op de Rijn. In 1996 wordt bij graafwerkzaamheden in de Utrechtse wijk De Meern zo’n Romeinse vrachtboot gevonden. Het lijkt erop dat de boot plotseling op de Rijn is vergaan en niet bewust is afgezonken. Het hoe en waarom is een raadsel. Vaessen lost dit raadsel nu eindelijk op in dit stripboek over de Limes. Meer foto’s van de lancering en aanbieding van het boek aan archeoloog Erik Graafstal vind je hier.

Via Albaniana geopend in
Museumpark Archeon

Op 10 september jl. presenteerden de Vrienden van Archeon de nieuwe Romeinse weg in het Archeon, de Via Albaniana. Tevens ging een tentoonstelling open over de aanleg van Romeinse wegen in Nederland en Europa.


De Vereniging Vrienden van Archeon (VVvA) bestaat dit jaar 25 jaar en is een bloeiende vereniging van ruim 400 leden, waarvan bijna de helft als vrijwilliger actief is in het museumpark. Een grote groep vrijwilligers legde de Via Albaniana aan, samen met medewerkers van Museumpark Archeon. De aanleg gebeurde op traditionele wijze zoals de Romeinen dat circa 2.000 jaar geleden ook deden. Romeinse wegen werden volgens standaard principes aangelegd, waardoor zij snel konden worden gebouwd. Vaak wordt gedacht dat Romeinse wegen altijd bekleed werden met grote platte dekstenen, maar de meeste wegen in het Romeinse Rijk bestonden uit lokaal gewonnen dikke lagen grind en kiezel. Ook in Nederland is dat het geval. Een replica van de beroemde mijlpaal nabij Forum Hadriani, gevonden bij Voorburg, en de tentoonstelling maken het geheel compleet.

Visualisatie Romeinse weg in Rijnvliet

Ook in Utrecht, in de wijk Rijnvliet, is op 10 september een stuk Romeinse weg zichtbaar gemaakt. De onthulling gebeurde door wethouder Anke Klein. In 2018 werd de Romeinse weg door archeologen van de gemeente Utrecht ontdekt tijdens onderzoek voorafgaand aan de bouw van de wijk. De 2000 jaar oude weg bestond in dit gebied uit een wegdek van grind, met aan beide zijden een bermgreppel. Naast de weg werd ook de complete houten fundering van een Romeinse brug gevonden. In Rijnvliet is afgelopen jaar Kindcentrum Rijnvliet verrezen bovenop de Romeinse weg. Het is de zevende school in Utrecht die gebouwd is op een plek waar deze weg lag.

De Romeinse weg is gevisualiseerd met een natuurstenen band waarop de grens van het Romeinse Rijk van Engeland tot de Zwarte Zee is afgebeeld, met daarlangs vier informatiezuilen die meer vertellen over de Romeinen in Utrecht. De visualisatie loopt onder andere over het schoolplein van Kindcentrum Rijnvliet en het nog te realiseren voedselbos. 

Foto: Twitteraccount wethouder Anke Klein