In het Leidsch Dagblad van 6 april 2023 staat een kort artikel over het bouwproject Rhijnvreugd.
Klik hier voor het artikel.
Het lange tijd gestrande bouwproject Rhijnvreugd is vlotgetrokken. Met de aan- en verkoop van stukken grond tussen de drie partijen is de weg vrij voor de bouw van 74 woningen. Burgemeester en wethouders hebben besloten de benodigde contracten en overeenkomsten te tekenen.
De provincie Zuid-Holland subsidieert het woningbouwproject met 261.000 euro, maar dat is voor de gemeente niet genoeg om uit de kosten te komen. Om de vervuilde grond schoon te kunnen opleveren, legt zij er nog 464.000 euro op toe.
Het project is genoemd naar een rijtje zwaar vervallen huizen dat voor de nieuwbouwplannen gesloopt wordt. Nu de projectontwikkelaar dit en een hele trits aanliggende kavels in bezit krijgt, verrijzen er 74 woningen. Daarvan gaan er 30 naar woningcorporatie Portaal, die ze in de sociale sector verhuurt. Nog eens 30 krijgen een ’middeldure’ huur en de resterende 14 zijn koopwoningen.
Als gevolg van de deal krijgt Verhagen, leverancier van reinigingsapparaten, aan de andere kant van de Hoge Rijndijk de grond in bezit waar het kan uitbreiden. Die wens hield het project lange tijd tegen. De gemeente zag er niets in, maar kiest nu dus toch eieren voor haar geld.
Bewonersbrief van 6 april 2023
De bewoners van de Hoge Rijndijk hebben van de gemeente Leiden een brief ontvangen waarin ze worden uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de inloopbijeenkomst die georganiseerd wordt op 18 april van 17.00 tot 19.00 uur. De inloopbijeenkomst vindt plaats in Huis van de Buurt Matilo, Zaanstraat 126 in Leiden.
De gemeente Leiden, projectontwikkelaar Vink en het bedrijf Verhagen hebben een ontwikkelingsplannen opgesteld. De gemeente is van mening dat men nu in een stadium beland is dat men de plannen met de bewoners uit de omgeving wil delen.
In 2019 heeft de gemeenteraad een Nota van Uitgangspunten vastgesteld. Op basis daarvan zijn de eerste plannen opgesteld. Daarna is het stil gebleven. De drie partijen hebben de tijd genomen om te kijken of de plannen haalbaar zijn. Dit heeft ertoe geleid dat alle partijen in dit voorjaar het met elkaar eens zijn geworden over hoe de ontwikkeling plaats kan vinden. De afspraken hierover zijn in diverse overeenkomsten vastgelegd.
Daarnaast zijn er eerste bouwplannen opgesteld. Vink heeft een woningbouwplan voor 74 woningen met vooral sociale- en middeldure huurwoningen en parkeerplaatsen op het toekomstige eigen terrrein. Het bedrijf Verhagen kan naast het eigen terrein uitbreiden. De gemeente heeft plannen in voorbereiding om de kruising Willem van de Madeweg – Hoge Rijndijk anders in te gaan richten en dit eerste ontwerp wil de gemeente laten zien. De gemeente il aan het einde van het jaar een ontwerpbestemmingsplan in procedure brengen om al deze ontwikkelingen mogelijk te maken. Dat is de reden dat de gemeente het participatietraject wil starten. De gemeente wil de mening van de bewoners uit de omgeving horen.
Op 18 april kan het schetsontwerp bekeken worden en kunnen er vragen worden gesteld aan de vertegen-woordigers van de drie partijen, die aanwezig zijn.
Vragen aan de gemeente Leiden kunnen gesteld worden via telefoonnummer 14 071, keuze 4 of via www.leiden.nl/contact
[dit bericht is opgesteld naar aanleiding van de bewonersbrief]